Hogyan lassíthatod le a szemed öregedését?

Hogyan lassíthatod le a szemed öregedését?

40-45 éves korodra akkor is felléphetnek a szemeddel kapcsolatos problémák, ha eddig tökéletesen láttál. De mi az oka annak, hogy öregszik a szemünk, és tudjuk-e valahogy lassítani, késleltetni ezt a folyamatot? Válaszok a cikkben!

Mi fán terem a Presbiópia?

A 40 az új 30, az egyre tudatosabban táplálkozásnak, mozgásnak, egészséges életmódnak köszönhetően ma már a „középkorúak” is sokkal fiatalosabbnak érezhetik magukat, mint a szüleink ugyanennyi idős korukban. Ez szuper!
De bármennyire is fitt vagy, könnyen elképzelhető, hogy a szemed nem tudja veled tartani a lépést. Lehet, hogy egy nap azzal szembesülsz, hogy valami nem stimmel a látásoddal. Egyre többet hunyorítasz munka közben, vagy egyre távolabb kell tartani egy apróbetűs szöveget, hogy el tudd olvasni.

A szem elöregedése elkerülhetetlen, de szerencsére kicsit kitolható, vagy lelassítható. Presbiópiád van, ha a közel pont már elég messze került ahhoz, hogy zavarjon a mindennapi életben, a kisméretű tárgyak alapos felmérésében, megismerésében. Ha az általad megszokott betűmérettel íródott szöveget már egy kartávolságnál távolabbra kell tartanod, akkor ideje sajnos foglalkozni a problémával!

Mi okozza a szem öregedését?

Alapvetően igen egyszerű a válasz: a szem azért öregszik el, mert használatban van. Persze több tényező is közrejátszhat abban, hogy ez a probléma mikor érezhető először. Többek között például a krónikus betegségek is befolyásolhatják a látás minőségét: egy nem megfelelően kezelt magas vérnyomás vagy cukorbetegség káros hatással lehet erre az érzékszervedre. De befolyásolhatja a látásminőség romlását az is, ha nem táplálkozol egészségesen, vagy nem az ideális feltételek mellett „használod” a szemed.

Hogyan lassítható a szem elöregedése?

  • A zöldségben és gyümölcsben gazdag étrend a szemed számára is előnyös. Ezek a tápanyagok ugyanis általában nagy mennyiségű antioxidáns anyagot, A-vitamint és béta-karotint tartalmaznak, ami elengedhetetlen a szem egészséges működéséhez.
  • A megfelelő fényviszonyokról sem szabad megfeledkezned. Ha írsz vagy olvasol, legyen kellően megvilágítva környezeted, és ne legyen teljesen sötét még akkor sem, amikor otthon mozizol.
  • Ne feledkezz meg a minőségi védőeszközökről sem: a napszemüveg több, mint divat, erős fény esetén viseld folyamatosan!
  • Az intenzív számítógép használat a szemed számára ugyanolyan extrémsportnak számít, mint a hegyi bringázás vagy az ejtőernyőzés. Szerencsére ehhez a sporthoz is létezik megfelelő védőfelszerelés: kékfényszűrő szemüvegnek hívják.

Kékfényszűrő szemüveg: a leghatékonyabb megoldás

Sok módja van annak, hogy a szemed kíméld, és hosszabb ideig fiatalon tartsd. A legjobb lenne, ha minimalizálnánk a gép előtt töltött időt. De a mai világban, ahol elengedhetetlen a mindennapi életben az online technika, s ezzel együtt a rendszeres számítógéphasználat is, már nem olyan egyszerű a dolog. Szerencsére vannak dolgok, amikre oda tudsz figyelni: az egyik például, hogy ha már a munka a monitorhoz köt is, a szabadidőben próbálj kevesebbet ülni a képernyő(k) előtt. Minimalizáld a tévé- és mobilhasználatot, illetve olvass hagyományos könyveket, vagy szemkímélő ebookot a tablet helyett!

Érdemes beszerezned egy kékfényvédő szemüveget is, amit minden digitális eszközhöz egyaránt használhatsz. Ne várd meg, amíg észleled az első tüneteket: minél fiatalabb korban kezdesz ilyen szemüveget használni, annál később lesz majd szükséged egy dioptriás verzióra.

A kifejezetten a nők számára tervezett szemüveg a trendi dizájnnak köszönhetően legalább annyira csinos, mint amennyire egészséges:)

This Post Has 2 Comments

Vélemény, hozzászólás?